Taiteilija Pekka Paikkarin teos Kaupungin sanoja

Taiteilija Pekka Paikkarin teos Kaupungin sanoja

Paikka: Narinkkatori, Kamppi
Esilläoloaika: 11.–14.7.2011

Pekka Paikkari
Taiteilija Pekka Paikkarin teos Kaupungin sanoja toteutetaan Narinkkatorille 11.-14.7.2011 välisenä aikana. Teos muodostuu n. 15 000:sta savella kirjoitetusta kirjaimesta. Kirjaimet kirjoitetaan torille olemassa olevan tekstin pohjalta, mutta sekoitetussa järjestyksessä.
Teoksen toteutuksen pohjana olevat tekstit kootaan haastattelemalla kaupunkilaisia ja kysymällä ”kohtaamisen sanoja kaupungissa”. Teos käsitteleekin ymmärtämisen vaikeutta, kohtaamisia sekä sanojen, ja merkitysten muuttumista ihmisten välillä.
Teos toteutetaan Narinkkatorille yöllä puolen yön ja aamukuuden välisenä aikana. Teoksen kirjaimet maalataan siveltimellä suoraan torin graniittipintaan.
Teoksen toteutuspaikka on julkinen tila, jossa ohikulkijat tulevat osaksi teosta. Teos kuluu ja häviää vähitellen ihmisten kävellessä sen ylitse. Teoksen toteutusprosessi ja lopullinen valmis teos kuvataan ja tallennetaan.
Narinkkatorille toteutettavan teoksen lähtökohdan muodostaa Pekka Paikkarin vuonna 2009 Stoke-On-Trentissä Englannissa toteuttama teos Clay Words, joka oli osa Marl Hole tapahtumaa. Siinä Paikkari kirjoitti noin 25×30 metriseen savilaattaan 8800 kirjainta.
Sanat oli poimittu siitä keramiikka-alan sanastosta, joka oli syntynyt teollisuuden ja alueella työskennelleiden ihmisten vuorovaikutuksesta. Clay Words-teos oli kunnianosoitus ammattitaidolle ja työlle.
Clay Words – teoksen sekoitetussa järjestyksessä merkityt kirjaimet muodotuvat ulkopuoliselle katsojalle merkityksettömän kuvion. Teos sisälsi kuitenkin kaikki ne kirjaimet, jotka tarvitaan kyseisen paikan historiaan vaikuttaneen sanaston ymmärtämiseen. Clay Words-teoksen toteutuksesta tehtiin filmi, jonka kuvasi Johnny Maggee. (Youtube/Pekka Paikkari)
Stoke On-Trentin alue on tunnettu pitkästä historiastaan keraamisen teollisuuden ja saventuotannon alalla. Perheiden historia ja alueen työpaikat ovat perinteisesti kietoutuneet saviteollisuuden ympärille. Nykyään lähes kaikki tehtaan ovat kuitenkin suljettu ja jäljellä on enää valtavia monumentaalisia savilouhoksia.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: