Katusoittaja kaupunkitilan kollektiivisena peilinä: Helsinki Street Noise Project – Oon kaupungissa-performanssi

Katusoittaja kaupunkitilan kollektiivisena peilinä:

Helsinki Street Noise Project – Oon kaupungissa-performanssi

Katutila on fyysisenä ympäristönä staattinen ja vakaa. Ihmisten kadotessa kaduilta illan tullen ovat talojen seinät, mainoskyltit, näyteikkunat ja raitiovaunukatokset paikoillaan kuin kulissit. Päivisin katutila herää eloon inhimillisenä jaettuna kokemuksena: alati muuntuvana esityksenä jonka saavat aikaan katutilan valtaavat jalankulkijat, ajoneuvot ja katutilaa hetkellisesti elävöittävät katusoittajat. Tämä kollektiivinen tapahtuma ei voi koskaan toistua tai olla toistettavissa, koska se on alati muuttuvien tekijöiden summa. Helsinki Street Noise Project on pyrkimys tuoda tuo ohitse kiitävä hetki kaupungilla liikkuvien ihmisten tietoisuuteen.

Tämä tapahtuu ottamalla julkiselle paikalle ihmisten keskuuteen sijoittuvan katusoittajan roolin.  Katusoittajat luovat vuorovaikutusta ja vaihtelua katuelämään, jonka vuoksi tämä lähestymistapa on luonnollinen lähtökohta prosessin kannalta. Lähestymistapa on kuitenkin eri kuin ”tuttua ja turvallista” repertuaaria kierrättävillä muusikoilla. Tarkoitus on: Nauhoittaa katutilan äänimaisemaa ja muodostaa siitä paikan päällä äänitaideteos, joka palautetaan kaiuttimien kautta takaisin jalankulkijoille ja julkiseen liikenteeseen osaksi kaupunkitilaa.

Prosessissa pohditaan tekemisen kautta katutilassa tapahtuvan taiteellisen, viihteellisen ja kaupallisen toiminnan suhdetta kaupunkilaisten jokapäiväiseen elämään, ottamalla tuttu teema (katusoittaja) ja viemällä se uudelle ja vieraalle tasolle (äänitaide = noise/ambient-musiikki).

Esiintyjät:

Tatu Ahlroos, Sisustusarkkitehti SIO

Tatu Ahlroos pyrkii toiminnallaan lähentämään eri luovien alojen ja metodien rajapintoja. Joskus tämä aiheuttaa kitkaa, joka synnyttää sähköä, joka aiheuttaa shokkeja. Tuntiessamme tällöin epämiellyttävän miellyttää kutinaa, olemme saapuneet taiteen äärelle. Kun palaset vuorostaan loksahtavat kohdilleen kuin johdatuksen voimasta, syntyy tyynnyttävää harmoniaa. Tämä on eittämättä suosiollisempi lopputulos, kun kyseessä on maailman parantaminen sisustusarkkitehtuurin kautta. Kumpaa lopputulosta kohti kuljemme HSNP-esityksen tiimoilla jää nähtäväksi.

Johan Lilius, Tekniikan tohtori

Johan Lilius tutkii teknologian ja taiteen yhtymäkohtia.  Häntä kiinnostaa erityisesti teknologian asettamien rajojen tulkinta sekä teknologisen prosessien hyödyntäminen ilmaisukeinoina. HSNP projektissa tarkastellan päivittäisen äänimaailman muuntumista teknologisen prossesin kautta taiteelliseksi ilmaisuksi.

Info:

Tatu Ahlroos, puh: 0505473338 email: tatu@tcd.fi

Esiintymisajat ja mahdolliset yleisön kommentit sekä päivitettyä tietoa tapahtuman FaceBook-sivuilla:

http://www.facebook.com/home.php#!/event.php?eid=172548516140872

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: