Urban Nomad Shelter

https://i0.wp.com/futurefeeder.com/wp-content/IImages/urban-nomad-shelter.jpg

Kerätessäni taannoin materiaalia ”shelter” -teemalla vetämääni työpajaan tarttui haaviin LosAngeleslaisen Electroland’in Urban Nomad Shelter -projekti.  Tämän kokeellisen muotoilun proggiksen lähtökohtana on suurkaupunkien kodittomien asema ja tila. Cameron McNall’in and Damon Seeley’n suunnittelema Urban Nomad Shelter , toimii sekä ”humanitaarisena tekona, että sosiaalisena provokaationa” .  Maisemaan siroteltuina neonväriset puhallettavat suojat ovat kuin merkkivaloja tai tonttimerkkejä, jotka aineellistavat (myös tuovat kaupallisen toiminnan piiriin ja brändäävät!!!)  ja tuovat esiin  heidät, jotka useimmiten ohitetaan. [lähde: I.D. Magazine 51’s Annual Design Review (Winner, Concept category)]. Hanke voidaan tietysti nähdä vähän elitistisenä, eikä se mitenkään ratkaise kodittomuuden ongelmaa, mutta jotenkin viehätyin tuosta ajatuksesta, että ongelman piilottelemisen sijaan kodittomat tuodaan näkyväksi tavalla, joka visuaalisella aktiivisuudellaan ottaa häpeilemättä tilansa kaupunkiympäristössä.

Mainokset
Comments
2 Responses to “Urban Nomad Shelter”
 1. Maiju sanoo:

  Kiva kun oot Silja tehnyt blogin :-).
  Piste/alue, jossa taide ja arjen todelliset haasteet kohtaavat, on tosi mielenkiintoinen. Ja vaativa. Tämä Urban Nomad Shelter-projekti tuo mieleeni Pariisin kodittomille suunnitellun liikyteltavan suojan (jonkinlainen teltan ja polkupyörän? välinen viritys), joka aiheutti sen, että asunnottomat olivat näkyviä katuelämässä. Ja millä seurauksilla? Sillä että koska he näkyivät, he olivat aivan uudella tavalla kaiken ilki- ja väkivallan kohteina. Tarkoitus oli varmaan ollut hyvä, ja varmaan suojista monet aidosti hyötyivätkin. Silti vastuullisuus hirvittää kun kyseessä on oikeasti jonkun ihmisen elämä.

 2. Silja Puranen sanoo:

  Ihan hyvä pointti. Useinhan tällaisten projektien suunnittelijat toimivat aika idealistisella tasolla, eikä heillä ehkä ole kokemusta kenttätyöstä esim. kodittomien kanssa. Toisaalta osan lisääntyneestä ilki- ja väkivallasta voi selittää se, että kodittomien näkyväksi tulemisen myötä myös heihin kohdistuva väkivalta tulee näkyväksi.
  Vastuu odottamattomista seurauksista on totinen kysymys- ja erityisesti silloin, jos projekti tehdään kovin taiteilijalähtöisesti.

  p.s. Blogi on kylläkin Oon kaupungissa työryhmän, käytännössä Paulan tekosia. Minä vain yritän vähän sisältöä rustata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: